Samstag

A csikorgós kenyérről

Anno nem sütöttek, csak hetente és nem is kilósat, hanem úgy két és fél kiló körülit.
Csak hetente, mert több öl fa kellett a kemence felfűtéséhez. Szakajtóban kelesztették és annak a falán maradt masszát lekapargatták és feltették a kemencepadkára megszárítani, ebből lett a következő heti kenyérhez az élesztő szerű, vagy ha csak félre tettek egy darabot, azt hűvös helyen várakoztatták, ami időközben megsavanyodott, ez volt a kovász.
A múltkori nagyvásárra kimentünk Anyuval, reméltük lesznek majd kosarasok -szakajtót szerettem volna venni (meg csuprot és kosarat), de kosárkötő nem volt, sem kerámiás, így nem lesz csikorgós kenyér sem sütőből, mert kemence csak majd lesz, egyszer, talán...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Szabad a véleményezés, de kérlek légy kedves! Itt nem bántott senki.
A hozzászólásod, csak engedélyezés után jelenik meg.